Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου ΕΚΠΟΛ - ECTN NOE12



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΚΠΟΛ
Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως Διοικητήριο, 38001 Βόλος.
τηλ.& φαξ 2421352535, τηλ. 2421352533, email: ekpol.magn@thessaly.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βόλος 9/11/2012

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΛ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα πρώτα δείγματα δουλειάς

Το έργο CLEAR  έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός που θα δημιουργήσει μια καλύτερη αντίληψη των πολιτιστικών αξιών, με το να είναι προσβάσιμες σε όλους. Το πρόγραμμα θέλει να γνωστοποιήσει στον κάθε ένα από εμάς τις δυνατότητες που παρουσιάζονται από την αύξηση της προσβασιμότητας ατόμων και κινητικά προβλήματα. Το CLEAR θα δώσει στους διάφορους τοπικούς φορείς (κυβερνήσεις, εκπροσώπους του τουρισμού, πολιτιστικούς διαχειριστές, κτλ.), τα εργαλεία και τις εμπειρικές εφαρμογές που θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα μας δείξουν πώς να βλέπουμε τα θέματα της προσβασιμότητας σαν μια νέα ευκαιρία.

Οι δράσεις του έργου CLEAR ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011. Μετά από ένα χρόνο, η αρχική φάση του έργου φτάνει αισίως στο τέλος της και σημαντικές δράσεις επρόκειτο να γίνουν, μαζί με αυτές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Η συνάντηση γνωριμίας έγινε στο Rimini τον Ιούνιο του 2011 και η επόμενη στη Βουδαπέστη το Μάρτιο του 2012. Στη συνάντηση στη Βουδαπέστη συζητήθηκαν τα εξής θέματα: η εμπλοκή των τοπικών φορέων, η πρόοδος του προγράμματος και η ανάλυση κινδύνου με τη μορφή ερωτηματολογίων, τα προϊόντα επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο Επικοινωνίας και η δημιουργία μιας φόρμας επικοινωνίας προσβάσιμη για όλους τους εταίρους.

Επιπλέον, οργανώθηκαν συσκέψεις μέσω υπολογιστή όπου ζητήματα διαχείρισης και οικονομικής φύσεως συζητήθηκαν, 2 εκδηλώσεις τέχνης (την 1η Ιουνίου στην Αυστρία) και στις 9 Ιουνίου στη Βενετία της Ιταλίας) προετοιμάστηκαν από τους εταίρους της Αυστρίας, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το CLEAR σε διεθνές ακροατήριο. Η επιτυχημένη διεθνής συνεργασία όλων των εταίρων έδωσε τα αποτελέσματά της. Σήμερα, το πρόγραμμα CLEAR έχει το δικό του λογότυπο, ιστοσελίδα και γραφικά και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ανάμεσα στους εταίρους του προγράμματος και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ήδη δείχνουν ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αυστρία στις 31 Αυγούστου 2012 επισημάνθηκαν τα πακέτα εργασίας του προγράμματος που αφορούν τον κάθε ένα εταίρο ξεχωριστά, δίνοντας προτεραιότητα σε μεθόδους εξ’ αποστάσεως μάθησης που είναι και ο κύριος στόχος και συνεπώς αποτέλεσμα του CLEAR. Πέντε εταίροι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μέθοδο αυτή θα οργανώσουν και θα διαχειριστούν 5 διαφορετικά διαδικτυακά εργαστήρια τα οποία θα είναι δωρεάν και θα δίνουν την εξήγηση του όρου « καλή πρακτική » μέσα από τις διαφορετικές πτυχές της προσβασιμότητας στις πολιτιστικές αξίες. Αφορά ανθρώπους που ασχολούνται με την προσβασιμότητα και τις πολιτιστικές αξίες είτε ως επαγγελματίες, χρήστες ή απλά ως εμπλεκόμενο κομμάτι του τοπικού περιβάλλοντος. Οι ειδήμονες στην περιοχή θα μεταφέρον τη γνώση που θα βοηθήσει να αντιληφθούμε ποια είναι τα σημαντικά προβλήματα με την προσβασιμότητα στις πολιτιστικές αξίες, πώς μπορεί να μετρηθεί η προσβασιμότητα, γιατί η προσβασιμότητα είναι ένα καλό εργαλείο μαρκετινγκ και νέων επαγγελματικών ευκαιριών, πώς οι φορείς εξουσίας μπορούν να εμπλακούν κλπ.

Η μάθηση θα είναι εύκολα προσβάσιμη, σύντομη και αποτελεσματική. Ως εκ τούτου στις 21 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Domotel Xenia Βόλου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους τοπικούς φορείς προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.  Σκοπός της συνάντησης φορέων στο πλαίσιο του έργου CLEAR είναι να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να ανακαλύψει μια νέα αγορά πολιτιστικών αξιών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και στρατηγικές επικοινωνίας, να προσφέρει στις τοπικές αρχές ένα σύνολο «βέλτιστων πρακτικών» που ενισχύει την προσβασιμότητα στις πολιτιστικές αξίες, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού όλο το χρόνο.



Ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ

Κων/νος Χαλέβας



Πηγή: ΕΚΠΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.