Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ CLEAR & FOTO


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΟΛ (21-11-12)

Πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η συνάντηση που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΛ στο Domotel Ξενία Βόλου για το πρόγραμμα CLEAR.

Πρόκειται για πρόγραμμα INTERREG Southeast Europe (SEE), με επικεφαλής φορέα την Περιφέρεια του Ρίμινι στην Ιταλία και εταίρους από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.
Το πρόγραμμα CLEAR έχει στόχο να κοινοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από την αύξηση της προσβασιμότητας σε πολιτιστικές αξίες και να δώσει σε διάφορους φορείς (κυβερνήσεις, εκπροσώπους τουριστικών, καθώς και πολιτιστικών φορέων) μέσα, εργαλεία και πρακτικές εμπειρίες για τη βελτίωση της πλήρους προσβασιμότητας των τοπικών περιοχών στις πολιτιστικές αξίες. Με τον τρόπο αυτό, μετατρέποντας τις υποχρεώσεις σε ένα πλουτοπαραγωγικό πόρο και προτείνοντας το μάρκετινγκ της προσβασιμότητας ως μια στρατηγική νίκης για την παραγωγή, εξασφαλίζουμε μακροχρόνια ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομική εξέλιξη και την κοινωνική συνοχή. Το έργο επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ιδρυμάτων, των φορέων που ασχολούνται με τις πολιτιστικές αξίες και των πολιτών, κάνοντας σαφές ότι η προσβασιμότητα στις πολιτιστικές αξίες δεν σημαίνει απλά ικανοποίηση των ελάχιστων νομικών απαιτήσεων. Πράγματι, και τα 5 είδη της προσβασιμότητας αξίζουν την προσοχή μας:
1) Η φυσική προσβασιμότητα σε πολιτιστικές αξίες.
2) Η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες για τις πολιτιστικές αξίες.
3) Η οικονομική δυνατότητα πρόσβασης και στις δύο διαστάσεις της, δηλαδή δωρεάν υπηρεσίες και πληρωμή για εξατομικευμένες υπηρεσίες.
4) Ψυχοκοινωνική προσβασιμότητα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τυπολογίες μαθησιακών αναγκών.
5) Κοινωνικο-πολιτιστική προσβασιμότητα, σε προσωπικό επίπεδο, ώστε καθένας να μπορεί να επωφεληθεί από τις γνώσεις για τις πολιτιστικές αξίες ανεξάρτητα από την πολιτιστική, κοινωνική, θρησκευτική ή εθνοτική καταγωγή.
Από αυτό το σημείο εκκίνησης το πρόγραμμα έχει ως στόχο να υπογραμμίσει ότι οι πολιτιστικές αξίες είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο τουριστικό ανταγωνισμό - ακόμα περισσότερο όταν είναι προσβάσιμες σε όλους.
Στη χθεσινή συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι πάρα πολλών τοπικών φορέων, συλλόγων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και τουρισμού. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Χατζηκυριάκος, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κα Αδαμάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Βόλου, κα Μπαρτζιώκα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Αναγνώστου, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, κ. Μαστρογιάννης, η Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, κ. Θλιβερού, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, κ. Δραντάκη, καθώς και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μηλεών, κ. Αναγνώστου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, κ. Κώστας Χαλέβας δεσμεύτηκε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα για συνέχιση της συνεργασίας των τοπικών φορέων πολιτισμού και τουρισμού με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων πόρων από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα γραφεία της ΕΚΠΟΛ είναι πάντοτε ανοιχτά για τους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων και η ΕΚΠΟΛ θα είναι δίπλα τους, στηρίζοντας τις δράσεις τους.





 
Πηγή: ΕΚΠΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.