Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σάββατο 20/10: Δελτίο τύπου από την ΕΚΠΟΛ - Λέσχη Εργαζομένου κοριτσιού



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΚΠΟΛ
Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως Διοικητήριο, 38001 Βόλος.
τηλ.& φαξ 2421352535, τηλ. 2421352533,
email: ekpol.magn@thessaly.gov.gr, ekpol.magn@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                Η ΕΚΠΟΛ στα πλαίσια της συνεργασίας με την  «Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου» ξεκινούν και πάλι τις δραστηριότητες της Λέσχης      
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα λάβει χώρα την ΚΥΡΙΑΚΗ 21/10/2012 στο HAAGEN DAZS καφέ στην παραλία του Βόλου ώρα 5 το απόγευμα. Εκεί θα γίνει παρουσίαση δραστηριοτήτων για τη φετινή χρονιά και θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου για τη διάδοση της «Ελληνικής Παράδοσης Κάτω Λεχωνίων». Παράλληλα θα γίνουν οι εγγραφές στα τμήματα. Τα μαθήματα αρχίζουν Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 7 η ώρα το απόγευμα με τον καθιερωμένο αγιασμό στο κτήριο που ευγενικά μας παραχώρησε ο Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στη συμβολή των οδών Πολυμέρη με Περραιβού.


                Οι δραστηριότητες της Λέσχης θα είναι :
                α.     Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί για παιδιά ΑΠΌ 4 ετών ΚΑΙ ΆΝΩ
                β.      Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί ενηλίκων για εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
                Τα χορευτικά τμήματα διδάσκει η κ. Βίκυ Τσεκούρα.
                γ.      Τμήμα Λασέ (η τέχνη για τα κρόσια).
                δ.      Τμήμα Αγιογραφίας – Ψηφιδωτού.
                ε.      Τμήμα Πλεξίματος (Βελόνες – Βελονάκι).
                στ.    Τμήμα Ζωγραφικής.
                ζ.       Τμήμα Χειροποίητου κοσμήματος.
                η.      Τμήμα : Η Ελληνική ιστορία ως παραμύθι (για παιδιά από 7 ετών & ενήλικες).
                θ.      Τμήμα Ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά δημοτικού – γυμνασίου.
                ι.       Τμήμα ξένων γλωσσών (Αγγλικά – Γαλλικά – Ιταλικά).
                ια.    Τμήμα Βυζαντινής μουσικής – χορωδίας.
                Ιβ.    Κοπτική ραπτική.
                Ιγ Δημιουργική γραφή
                ιδ.    Ο καφές της εβδομάδας (ανταλλάσουμε απόψεις, συζητάμε θέματα που μας απασχολούν με γιατρούς, ψυχολόγους και διάφορους επαγγελματίες).

Η συνδρομή για τα υπόλοιπα τμήματα εκτός χορού ανέρχεται σε 15 ευρώ το μήνα.

               
                Η Λέσχη ξεκίνησε το 1930 με πρωτοβουλία της αείμνηστης Ζωής Χαλιβοπούλου με σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την κατάρτιση των γυναικών στην ευρύτερη περιοχή του τότε Δήμου Βόλου. Σύντομα έγινε γνωστή σε όλη τη Μαγνησία. Η Ζωή Χαλιβοπούλου την περίοδο της κατοχής ανέπτυξε έντονη δράση εναντίων των κατακτητών, μα δυστυχώς γι’ αυτή της τη δράση εκτελέστηκε από τους γερμανούς λίγο πριν την απελευθέρωση. Η μεγάλη της περιουσία μεταξύ αυτής και πολλά ακίνητα περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Βόλου. Για χρόνια η Λέσχη είχε αδρανήσει, μα στα μέσα του 1960 δραστηριοποιήθηκε ξανά με πρωτοποριακά προγράμματα για εκείνη την εποχή. Χιλιάδες γυναίκες μα αργότερα και άντρες (όταν κάποια τμήματα έγιναν μικτά) επιμορφώθηκαν στη Λέσχη. Κοπτική ραπτική, μπατίκ, πυρογραφία, χαλκογραφία, ζωγραφική, κεραμική, κέντημα μηχανής, γραφομηχανή, στενογραφία, λογιστικά, ξένες γλώσσες και φυσικά παραδοσιακοί χοροί ήταν τα τμήματα που λειτούργησαν στην περίοδο της ιστορίας της.
                Πολλές αναμνήσεις, πολλές εκδηλώσεις, πολλά άτομα, καινοτόμες προσπάθειες για πολλά χρόνια και ενώ η Ζωή Χαλιβοπούλου δώρισε την περιουσία της στο Δ. Βόλου, μάταια ακόμα και πριν από μερικά χρόνια περίμενε η Λέσχη μιαν ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή για να λύσει το στεγαστικό της πρόβλημα. Έτσι μοιραία επήλθε η παρακμή.
                Με τη συμπαράσταση όμως κάποιων ανθρώπων και την προθυμία κάποιων γυναικών η Λέσχη δραστηριοποιείται ξανά, σαν ύστατο χρέος στη μεγάλη παρακαταθήκη που υπάρχει αλλά και σαν ένας φωτεινός οδηγός των γυναικών στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Όσοι και όσες αγαπήσατε και πιστέψατε στη Λέσχη, αλλά και όσοι και όσες πιστεύεται στα ελληνικά ιδεώδη και τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού ελάτε να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε το έργο της Λέσχης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Δεν υποσχόμαστε μεγαλόπνοα πράγματα, μα υποσχόμαστε πως ό,τι και αν κάνουμε, κύριο μέλημά μας είναι να δώσουμε αξία στον Άνθρωπο.
                Σας περιμένουμε στους χώρους που ευγενικά παραχώρησαν οι :
                α.     Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης», Περραιβού με Πολυμέρη (πνευματικό κέντρο), όπου θα γίνονται τα μαθήματα.
                β.      Κυρία Καλαμποκά Θεοδότη, στην καφετέρια Häagen-Dazs (στο πατάρι), στην παραλία του Βόλου, όπου θα λειτουργούν τα γραφεία της Λέσχης.   
Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 6977095147 κ. Βίκυ Τσεκούρα, 6973696929 κ. Δότη Καλαμποκά, 6975426362 κ. Αλεξία Χαλβατζάκου.



Ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ

Κώστας Χαλέβας





Πηγή: ΕΚΠΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.